Zero
Zero logo
Zero

Zero Motorcycles is een Amerikaans bedrijf dat elektrische motorfietsen maakt.

Het is in 2006 opgericht door Neal en Lisa Saiki in Santa Cruz County (Californië) mogelijk gemaakt door een Belgische investeerder.

De eerste prototypen zijn gemaakt in 2006, en sindsdien zijn er elk jaar nieuwe uitgaven van de motoren geweest.

De motoren worden voorzien van een zelf ontwikkelde elektromotor, genaamd de Z-force.
Deze elektrische motor heeft geen versnellingen, in tegenstelling tot motoren met een verbrandingsmotor, waar een versnellingsbak nodig is om de motor in het gewenste toerengebied te houden bij diverse snelheden.
Het ontbreken van de versnellingsbak bij de elektrische motoren is mogelijk door de lineaire vermogensafgifte van de elektromotor, waardoor al bij zeer lage toerentallen 100 procent van het maximale koppel aanwezig is, zodat één vaste overbrenging om het motortoerental te reduceren volstaat, mits men de relatief lage topsnelheid (ca. 120 tot 160 km/h) accepteert.

Het lage elektrische rendement (22 tot 30%) wat watergekoelde motoren en regelaars nodig maakt wordt nog voor lief genomen, hoewel elke start vanaf 0 km/h de actieradius erg nadelig beïnvloed.
Zero is bezig met een onderzoek naar een vollast schakelbare transmissie die niet ontkoppeld hoeft te worden en onopgemerkt als een automaat (niet traploos) schakelt, zoals al gebruikt wordt in een Zwitserse machine die hellingen tot 100% kan overwinnen.
Daardoor wordt een hoog startkoppel gecombineerd met een aanzienlijk hogere topsnelheid.

Zero Motorcycles maakt gebruik van een lithium-ion batterij die geen zware metalen bevat en volledig recyclebaar is.
De kabelboom bestaat uit gevlochten draad, die mechanisch in het verbindingsgedeelte van de batterij cel wordt gedrukt. De batterij kan worden opgeladen in elke standaard 110 of 230 volt uitgang. De batterijen van de 2012-modellen moeten meer dan 3000 keer worden opgeladen voordat de energieopslagcapaciteit daalt tot ongeveer 80%.
Voor de verdere ontwikkeling van zijn elektrische aandrijftechnologie wordt Zero gefinancierd door het Monterey Bay Unified Air Pollution Control District (MBUAPCD) en de California Energy Commission.
De elektromotoren worden vervaardigd door het Duitse bedrijf Perm Motor. De frames van de motorfietsen zijn gemaakt van aluminium en zijn ontworpen door de voormalige NASA- ingenieur Neal Saiki.

Modellen :
Zero Motorcycles stapte in het motorfietsbedrijf in 2007 met de introductie van de Zero X-terreinvariant.

In 2009 zijn de eerste straatfiets Zero S Supermoto, de motorcross Zero MX en de Zero DS, een combinatie van off-road en streetbike, toegevoegd.

In maart 2010 introduceerde het bedrijf zijn modellen voor 2010.
De nieuwe versies van de Zero S en DS zijn uitgerust met een nieuw ontwikkelde koeling, die de levensduur van de batterij verlengt.

In februari 2011 verscheen een andere productreeks.
De Zero X en Zero MX off-road machines zijn nu ook beschikbaar op de weg. Ook nieuw is de straatfiets Zero XU, waarvan de batterij vervangbaar is.

In november 2011 presenteerde Zero Motorcycles zijn nieuwe modellen voor 2012 voor het eerst in Europa.
Op de motorbeurs EICMA Het bedrijf presenteerde een productlijn, die verder werd ontwikkeld, met name in het bereik en de topsnelheid.

Zero S (Streetfighter)

Zero S, 2012
De straatfiets Zero S is sinds het seizoen 2012 in twee verschillende versies verkrijgbaar - met een batterijcapaciteit van 6 of 9 kWh. Ontworpen voor stadsverkeer en af en toe offroad-ritten, reikt de motor een bereik van maximaal 183 kilometer. Afhankelijk van de instelling en uitvoering van de Supermoto creëert topsnelheden tot 142 km / h.
Het totale gewicht is 135 (6 kWh) of 155 (9 kWh) kilogram. Hiervan is 10 kilogram te wijten aan het aluminium frame. De batterij moet in minder dan vier uur worden opgeladen. Dankzij een snelle laadoptie kan de laadtijd met ongeveer 75 procent worden verminderd.

Zero DS (Dual Sport)
 
Zero DS 2012
De Zero DS dual-sportmachine, gebaseerd op de Zero S, combineert kenmerken van enduro en wegmachines. De multifunctionele sportbanden bieden tractie zowel off-road als off-road. De speciaal ontworpen voor de DS-ophanging om grotere hobbels te dempen. De dual-sport machine was ook beschikbaar in 2012 in de versies met 6 en 9 kWh, waarmee een bereik van maximaal 180 kilometer en een topsnelheid van maximaal 129 km / h mogelijk is.

Zero MX (Motocross)

Zero MX 2012
De motorcrossvariant Zero MX omvat een gewijzigde voertuigsteel en een nieuw ontwikkelde, speciaal gefabriceerde achter schokbreker. Als gevolg hiervan heeft de bestuurder een volledig instelbare veervoorspanning en eenvoudig instelbare demping. De Zero MX was ook uitgerust met een dynamisch 19-inch voorwiel en speciale banden. De 2012er-versie is ongeveer 33% efficiënter, zodat er tot 90 minuten in het veld mogelijk zijn.

Zero X (Terrein)

Zero X 2012
Het instapmodel Zero X is ontwikkeld voor het lichte terrein. Met 33% meer vermogen dan zijn voorgangers, biedt de 2012 Zero X een bereik van 61 kilometer. De batterij kan binnen twee uur volledig worden opgeladen dankzij een snelle oplaadoptie.

Zero XU (straatmotorfiets)

Zero XU 2012
De Zero XU is een lichtgewicht elektrische motorfiets die is ontworpen om in de stad te rijden. Vanwege het lage gewicht, de lage zithoogte en het gebrek aan duwbediening, is het geschikt voor bestuurders van alle ervaringsniveaus. De batterij is vervangbaar en kan binnen 2 uur worden opgeladen met een snellader

Voor 2017 hebben alle modellen de interne permanente magneet (IPM) -motor. Alle modellen hebben ook een controller voor grotere capaciteit ontvangen die zorgt voor een verhoging van het maximumkoppel en vermogen, tot 116 ft / lbs op de SR- en DSR-modellen. Alle modellen behalve de S ZF13.0 (reeds geïnstalleerd) ontvangen een bredere carbon versterkte riem met een hoog koppel. Andere wijzigingen voor 2017 zijn onder meer een vergrendelingstankdoos en meer duurzame verf op S / DS / SR / DSR-modellen, en de mogelijkheid voor eigenaars om de firmware van hun fiets bij te werken via de mobiele app.