Zenith
Zenith logo
Zenith

Zenith is een historisch Brits motor- en autofabrikant in Finsbury Park in Londen van 1904 tot 1950

De bedrijfsnaam was Bitton Harley, later Zenith Motor Engineering Co., London, later Zenith Motors Ltd., Weybridge, Surrey, Zenith Motors, London en Writers Ltd., London

De Automobielproductie duurde slechts van 1905-1906

De eerste Zenith-motorfiets was de 'BiCar' uit 1903, gebaseerd op Tooley's Bi-Car-ontwerp, dat door Zenith werd gekocht voor zijn eigen productie en al Zenith Bi-Car heette. De BiCar was een uniek ontwerp met hub- centerbesturing en een laaghangend chassis met de motor (van Fafnir in Duitsland ) centraal gefixeerd.

Fred ('Freddie') W. Barnes werd ingehuurd als hoofdingenieur in 1905 en patenteerde de 'Gradua'-riemaandrijving met variabele overbrenging dat jaar. Het Gradua-systeem veranderde tegelijkertijd de diameter van de riemaandrijf katrol van de krukas om de aandrijfverhouding te veranderen, terwijl het achterwiel naar voren of achteren werd bewogen om de riemspanning te handhaven. De actie van de Gradua werd bestuurd door een draaiende hendel boven op de brandstoftank en was een van de eerste pogingen om meerdere aandrijfverhoudingen voor een motorfiets te bieden, in een tijd waarin heel eenvoudige, rechtstreekse overbrenging met riemaandrijving de industrienorm was. Variabele aandrijfratio's bleken een aanzienlijk voordeel te zijn in de competitie, leidende rijders van andere merken om te klagen dat de Gradua een oneerlijk voordeel gaf; uiteindelijk Zeniths met Gradua-versnellingen werden verbannen uit vele wedstrijden. Zenith profiteerde van dit verbod door het woord "Barred" toe te voegen aan hun reclame en logo. Het Gradua-systeem werd in 1924 vervangen door de standaardversnellingsbak en kettingoverbrenging.

Met reclameslogans hadden ze toch wat bij Zenith. Wat te denken van het vrouwonvriendelijke: “Built of finest quality throughout. We employ no female labor”.
Overigens waren de Zeniths wel toegelaten in heuvelklimwedstrijden, waarin ze dan ook vrijwel onverslaanbaar waren.

In 1914 verhuisde de fabriek naar een groter pand, dicht bij het Brooklands- racecircuit, bij de oude East Moseley Mill nabij Weybridge , Surrey . Toen WW1 snel dichterbij kwam, richtte de fabriek zijn aandacht op commerciële zijspan-outfits, ogenschijnlijk om de paarden te vervangen die door het leger werden opgeëist. Na WW1 namen race- en uithoudingsproeven een groot deel van de belangstelling van Freddie Barnes in beslag. Zenith-motorfietsen maakten gebruik van motoren van verschillende leveranciers, waaronder Precision , Villiers , Bradshaw , Martlett, British Anzani , Fafnir en JAP .

Vanaf ongeveer 1920 bouwde Zenith een conventionele drieversnellingsbak in hun zeer sportieve motorfietsen. Gedurende deze tijd waren er ook records met ingebouwde JAP- motoren .

De latere 498 cc-modellen met olie gekoelde Bradshaw-boxermotor, die als Zenith-Bradshaw verkocht werden, waren wereldberoemd, evenals de 996 cc-modellen met JAP-kopklep V-twin.

Vanaf de jaren dertig werden bijna uitsluitend Villiers tweetaktmotoren gebruikt.

In 1931 verklaarde Zenith failliet vanwege de depressie , hoewel 'Writers of Kennington', een Zenith-dealer, de naam kocht en de productie herstartte in de fabriek van Hampton Court in Surrey . De Tweede Wereldoorlog onderbrak de productie opnieuw, en Zenith stopte uiteindelijk met de productie in 1950. De laatste Zenith-modellen van 1947-1950 gebruikten JAP 750cc sidevalve v-twins en waren in feite dezelfde modellen als geproduceerd vóór WW2.

(bron wikipedia)