Labitzke-BMW
bmw logo
Labitzke-BMW

Als de fabriek het niet maakt, dan doe ik het zelf wel.

Onder dit motto heeft Otto Labitzke een BMW R75/5 gebouwd voor de racerij en deze doorontwikkeld tot een uiterst sportieve straatmotor


Otto Labitzke was een bekende Duitse wegracecoureur, welke een werkplaats had in Hilden bij Dusseldorf met de naam Motorsport Zübehör Labitzke


LabitzkeHier bouwde hij uit noodzaak een BMW R 75/5 om voor de racerij omdat de fabriek geen opvoersets leverde voor dit model.


Dit deed hij door door de drijfstangen lichter te maken en die polijste hij tot hoogglans.

Dit deed hij ook met de tuimelaars, hij draaide het vliegwiel af en de compressieverhouding werd ook iets verhoogd.

Hij bewerkte de in-en uitlaatkanalen, polijste de klepschotels en verving de constant-vacuum carburateurs voor twee traditionele Bing exemplaren met een doorlaat van 36 mm.

Het luchtfilter werd weggelaten en de aanzuigbuizen werden vervangen door rubberen slangen.

De elektrische installatie werd vereenvoudigd maar de startmotor bleef wel gehandhaafd.

Om de wegligging te verbeteren paste hij een hydraulische stuurdemper toe.

De zuigers, nokkenas, de koppeling, de versnellingsbak en de cardan bleven origineel evenals de telescoop,  het frame, de achterveren, remmen en achtervork.

De voetsteunen bleven op hun plaats maar de buddy werd vervangen door een racezitje en het stuur werd vervangen door clip-ons.

Om de stroomlijn te verbeteren werd een halve kuip gemonteerd waar een koplamp en de gecombineerde snelheidsmeter/toerenteller in werden gebouwd.


Toen de motor klaar was eind 1970 teste Ernst Leverkus de machine op de Nurburgring en door de beperking van de baan kon de motor niet langdurig vol gas rijden maar desondanks werd een snelheid van 190 km/h gehaald.

Het geschatte vermogen is 58 tot 60 pk met wel zeer luidruchtige uitlaten.


De straatmachines met een setje beschaafde dempers moesten circa 10 km/h inleveren en haalden een topsnelheids van rond de 180 km/h.


Motorsport Zübehör Labitzkebracht de opvoerkit voor circa 1000 DM op de markt voor coureurs en straatrijders.


In 1972 bracht Labritzke de BMW R75/5 S uit een sportmodel dat beter geschikt was voor gebruik op de openbare weg.

Het vermogen bleef gelijk en het grootste verschil was dat de eerste drie versnellingen wat langer waren geworden waardoor het effect van een Close-Bak ontstond.

Doordat de motor door alle ingrepen gemaklijker hoge toerentallen draaide kon de nieuwe versnellingsbak de vermogenswinst omzetten in een snellere acceleratie.

De carterpan was met behulp van een tussenring vergroot van 2 liter naar 3 liter.


Het prijsverschil tussen een standaard R75/5 en een Labitzke R 75/5 S is 2655 DM dit is ook de reden dat de Labitzke uitvoering een zeldzame machine is.

Er zijn voor zo ver bekend slechts 24 stuks gebouwd voor hij in 1976 overleed.

Na zijn overlijden heeft Monteur Bruno het bedrijf overgenomen.


Omdat iedere motor volgens de wensen van de klanten werden opgebouwd zijn er geen twee motoren gelijk.

Het doel was ook niet om de topsnelheid te verhogen maar om meer koppel te krijgen zodat de motor Soepeler rijd en sneller accelereert.


Er zijn drie exemplaren naar nederland gekomen via de Hilversumse BMW dealer Henny Donkelaar en ook drie naar de USA. Dit gebeurde via de BMW Dealer Leon Jordan USA, California.

Met een aantal machines is geraced, Hoeveel er verder nog rondrijden is niet bekend.


Dhr. Han van Kammen eigenaar van één van de drie Nederlandse motoren is bezig om een Labitzke-BMW R75/5 register c.q. Otto Labitzke kennisbank op te zetten.

Hij vraagt eigenaren contact op te nemen dit kan via deze site door een mailtje te sturen naar info@motorencyclopedie.nl dan zorgen wij dat het bij Han van Kammen terrecht komt.Labitzke Register
Labitzke-BMW op de site:

LABITZKE-BMW R 75/5 S