AMSTEL
Amstel

Amstel is een historisch Nederlands merk van bromfietsen, die werd geproduceerd door de firma Stokvis & Zonen.

Firma Stokvis & Zonen produceerde in de jaren vijftig en zestig in Uden de RAP-bromfietsen, die een Rex-motorblokje hadden. Men bouwde (vrijwel) dezelfde bromfietsen onder de naam Amstel, maar nu met een Puch-blok.
Nadat Rex failliet ging werden de Rap-brommers voorzien van een Pluvier (Berini)-blokje, maar ook Pluvier ging failliet. Daarmee hief men het merk Amstel op zodat de Puch-blokken naar de Rap-modellen gingen.

Het merk Amstel is begin 60'er jaren door Stokvis in het leven geroepen als een soort noodgreep.
Firma Stokvis & Zonen had een verkoopkanaal Voor fietsen (Gruno, en Stokvis) en een verkoopkanaal voor bromfietsen (Puch, Solex en Rap).

Begin 60'er jaren was de Puch één van de allerbeste verkopende bromfietsen. De dealers die de fietsen afnamen begonnen bij firma Stokvis & Zonen aan te kloppen dat ze ook heel graag die Puch bromfietsen wilden verkopen, of anders hun dealerschap op zouden zeggen. Daar was firma Stokvis & Zonen best gevoelig voor, want binnen de markt van de fietsen was de verkoop niet zo geweldig, en daardoor kwam men met een tussen oplossing. De bestaande RAP modellen werden van een Puch motor voorzien en via de fiets verkoopkanalen van de firma Stokvis & Zonen  te koop aangeboden als Amstel.

Amstel bromfietsen zijn ongeveer van 1961 tot 1967 geproduceerd.

Andere merken met dezelfde naam, zie Amstel (Den Haag) en Amstel (Naarden).